Jablkový koláč podle Apetitu
Jednou jsem zase byla sama doma a jelikož bydlíme na vesnici a máme obrovskou zahradu, měli jsme tenkrát i mraky jablek (letňáky, myslím). Klasický štrúdl, nějakou mamčinu spešl jablečnou pochoutku a hraběnčiny řezy jsme měli už tolikrát, že to chtělo změnu. A jelikož se chci v kuchyni dost vypracovat než se vdám, hledala jsem něco skvělého a nového. Něco s parádním názvem. Něco jako "Francouzský jablečný koláč". Hodila jsem si do googlu "jablečný koláč" a brouzdala recepty. Nakonec vyhrál jeden od apetitu a byla jsem z něj nadšená!
Byl to první pokus, takže těsto nevypadá nejlépe, ale horní část mě nepřestává fascinovat. A moc mi chutnal. Jen by to příště chtělo ještě o něco šťavnatější jablka, aby mi těsto víc zvláčnělo, protože teď mi přišlo dost tuhé. A ten alkohol. Ale zpět k receptu.
Těsto:
- 100 g hladké mouky,
- 100 g polohrubé mouky,
- 100 g másla (pokojové teploty a nakrájené na kousky),
- 1 žloutek,
- 2- 3 lžíce studené vody,
- špetka soli.
Náplň:
- jablka,
- 3 lžíce cukru krupice,
- 50 g másla,
- 4- 6 lžic meruňkové marmelády,
- 2 lžíce alkoholu (třešnovice, někteří přidávají amareto apod.).
Postup:
- mouky prosejeme a uděláme důlek -> přidáme máslo -> žloutek -> vypracujeme těsto -> přidáme pár lžic vody, aby se těsto spojilo (mně teda 3 lžíce vody nestačily a musela jsem přidat, protože se mi zdálo, že se mi jinak pořádné těsto nevytvoří. Ale možná jsem byla jen netrpělivá a to byla chyba.) -> těsto dáme do folie a na 30 minut do ledničky,
- troubu si v mezičase předehřejeme na 180° -200°,
- jablka si nakrájíme na malé kousíčky a pár jablek i na tenčí plátky,
- těsto vyválíme na plech nebo vymačkáme do formy -> nahoru hustě posypeme jablíčky na kousky a nakonec úhledně nakrájenými půlměsíčky -> pocukrujeme -> pohážeme máslem -> pečeme zhruba 45 minut a po dopečení necháme ještě pět minut v troubě.
-během těch pěti minut si dáme do malého kastrůlku marmeládu s alkoholem -> rozmícháme -> a potřeme koláč.
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat