Nejlepší medovník

Pokud jste milovníci medovníků stejně jako já, tak budete nadšeni. Kupovaný tomuhle nesahá ani po kotníky. Recept jsem vzala v Prostřenu od nějaké paní, už si nejsem jistá, která to byla. Jen jsem trochu upravila postup tak, jak mi to přijde jednodušší. Tak čtěte, nakupte a pojďte to zkusit také, za tu námahu to rozhodně stojí!

Na luxusní medovník budete potřebovat:
- 3 vejce
- 30 dkg cukru krystal
- 1 heru
- 3 lžíce medu
- 1 lžičku jedlé sody
- 40 dkg hladké mouky
- 1 salko
- 1 máslo
- 2 zakysané smetany

Tohle se píše v původním receptu. Ale řeknu vám-tolik toho opravdu potřebovat nebudete. Smetana bohatě stačí jedna a másla i salka polovina. Nebo alespoň mně to zatím vždycky vystačilo. Možná si kupte 2 smetany, ale použijte nejdříve jen jednu. Druhou mějte jen pro jistotu doma, kdyby náhodou.

Postupem z původního receptu vás nebudu zatěžovat, je to zbytečně složité.

Jako první věc budete potřebovat hrnec s vodou na páru a na něj kovovou misku. Do té dejte rozehřát heru s medem (nebo tedy já tam dávám i med, protože máme domácí a časem ztuhne, jestli máte tekutý tak ho můžete přidat až později do těsta).V jiné míse smíchejte vejce s cukrem. Poté přidejte mouku s jedlou sodou (dávám zatím jen polovinu). Do této hmoty vlijte heru s medem a promíchejte. Postupně přimíchejte zbytek mouky.

Troubu si rozehřejte na 180°C.

Na pečicí papír si obkreslete talíř, podle kterého pak budete vykrajovat placky na medovník. A do tohoto kruhu rozetřete těsto. Jde to poměrně špatně, není od věci mít při ruce někoho, kdo vám papír přidrží, aby se nemuchlal. Těsto vystačí na 5 - 6 placek (pokud používáte klasickou velikost mělkého talíře). Jednotlivé placky pečeme asi 5-10 minut, musíte je hlídat, poznáte to podle barvy.

Ještě z horkých placek vykrojte kruhy podle talíře, po vychladnutí jsou příliš tvrdé a lámou se. Okrojky nesnězte, ještě se budu hodit!!!

Měkké máslo ušlehejte se salkem do hladkého krému. Ve druhé nádobě vyšlehejte zakysanou smetanu s trochou moučkového cukru.
Placky těmito krémy natíráme střídavě tak, aby na horní placce a po stranách bylo máslo se salkem.

Zbytek korpusu nameleme a medovník v něm obalíme. Ideální je nechat medovník přes noc odpočívat v lednici, aby ho krémy lehce rozmočily a lépe se krájel a konzumoval.
Dobrou chuť! ;-)


A pokud zrovna nemáte doma slako nebo se vám za něj nechce utrácet, tak si můžete vyrobit domácí. Stačí mléko, cukr a kousek másla.

Domácí salko

- 300 ml mléka
- 100 g cukru
- 20 g másla

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a máslo a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a za stálého míchání vaříme. V původním receptu se uvádí 20 minut, mně to ale trvá 40 i víc. Prostě musíte vařit dokud vám to nezačne houstnout. Vznikne vám asi 150 g salka, tedy menší polovina plechovky. Můžete samozřejmě udělat dvojitou dávku, ale budete nejspíš muset vařit déle. Na medovník poloviční dávka ale stačí.
Jestli si salko raději koupíte nebo se s ním budete patlat, to už nechám na vás, každopádně výsledný medovník za tu námahu rozhodně stojí!

Komentáře

Oblíbené příspěvky